Nationellt centrum för kommunal samordnad varudistribution

Ystads kommun fick internationellt pris för sina unika samlastningsmodell

Ystads kommun tilldelades internationellt pris för sin Ystad-Österlensmodell för samordnad varudistribution när Low Carbon Logistics Award delades ut på konferensen Green Cities i Polen. Modellen har minskat de årliga leveransstoppen med 75 procent och ökat trafiksäkerheten i Ystad, Simrishamn och Tomelilla.

Förra veckan arrangerades Green Cities i Szczecin, en konferens som lyfter fram det senaste inom transport- och logistiklösningar från hela världen för att bidra till hållbara städer. I samband med konferensen delades pris ut till olika internationella aktörer som satsat på att effektivisera transporter i sin kommun eller organisation. Kommundirektör Jonas Rosenkvist och kommunstyrelseordförande Kent Mårtensson från Ystads kommun fanns på plats för att ta emot priset i kategorin ”Municipality of the year” för kommunens modell för samordnad varudistribution – Ystad-Österlensmodellen.

”Jag är stolt! Det känns bra att modellen blir internationellt uppmärksammad,” säger kommunstyrelsens ordförande Kent Mårtensson.

Ystad-Österlensmodellen kom till 2013 då Ystad kommun tillsammans med Tomelilla och Simrishamn tog fram en ny affärsmodell för upphandling och leverans av produkter till kommunala verksamheter. Det som skiljer Ystad från andra kommuner som använder samordnad varudistribution idag, är att kommunen  sköter transportplaneringen själva, något som är unikt i Sverige. Ystads kommun har därmed kontroll på hela transportprocessen, något som har gett tydliga resultat, både ur miljömässiga och sociala aspekter.

”Tack var den här modellen har vi minskat våra årliga leveransstopp med 75 procent. Personalen på verksamheterna som vi kör ut till kan planera sina scheman lättare efter våra punktliga leveranstider och säkerheten kring skolor och äldreboenden har ökat eftersom färre lastbilar behöver köra in på området”, säger kommundirektör Jonas Rosenkvist.

Läs mer information om Ystad-Österlensmodellen på ystad.se/naringsliv/upphandlingar/samordnad-varudistribution/

Priset för Best Municipality of the year delades ut inom det internationella projektet Low Carbon Logistics som syftar till att effektivisera transporter i Polen, Sverige, Litauen och Tyskland, finansierat av Södra Östersjöprogrammet via Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *